TOSA INU

pes TOSA INU, pasma TOSA INU, TOSA INU slika Toso so vzgojili na Japonskem. Viri poročajo, da že v 14. stoletju, v pokrajini Tosa. Tosina prvotna naloga je bila borba. Še danes Toso na Japonskem uporabljajo v te namene

Tosa je na Japonskem cenjena pasma. Pravijo mu tudi Sumo pes. Že več kot 1500 let, je ta pes glavna zvezda pasjega Wrestlinga. Oblečejo ga v posebno oblekico podobno kimonu. Pravila za pasji sumo so enaka kot pri tradicionalnemu sumu. Zmaga pes, ki drugega podre na tla in ga tam tudi obdrži. V primeru, če je kakšen pes preveč napadalen in ugrizne je diskvalificiran in izločen iz nadaljnih tekmovanj.

Tosa zraste od 55 do 60 cm in je težak od 45 do 91 kg. Zanimivo je, da so japonski psi za pol lažji od psov drugod po svetu. Beležijo tudi primere, ko Tosa doseže tudi 100kg. Dlaka je kratka in gladka, običajno rdeče barve, barve srnjaka ali pisana. Za nego ni pretirano zahtevna. Včasih se pojavijo tudi čisto črni, ampak to je le izjemoma. Zanimivo je, da ima Tosa precej podoben obraz kot naprimer Rodezijski grebenar.

Tosa bo očaral vse tiste, ki si želite zvestega psa. Tu ne govorimo o običajni zvestobi. To je pes, ki bo zvestobo svojemu gospodarju vzel tako resno, da bo zanj pripravljen tudi umreti.

Tosa je ponosen pes, ne bo trpel poniževanja, ali fizičnega zatiranja. Je po japonsko pogumen, čuječ, zadržan, vendar do svojih ljudi tudi zelo ljubezniv.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 29628 krat.