SIBIRSKI HUSKY

pes SIBIRSKI HUSKY, pasma SIBIRSKI HUSKY, SIBIRSKI HUSKY slika Najbolj uporabljeno ime za sibirskega huskya je na kratko kar Husky. Ta srednje velik pes prihaja iz vzhodne Sibirije. Prekriva ga dvojna srednje dolga gosta dlaka.

Ta izredno aktiven pes, poln energije, gibčen, katerega predniki so bili ustvarjeni za življenje v ekstremno mrzlem in krutem okolju, je bil v letih »Zlate mrzlice«, pripeljan na Aljasko, od koder se je začel širiti v Združene države, Kanado in drugod po svetu. Uprabljali so ga predvsem kot vlečnega psa. Dandanes pa ga uporabljajo za tekmovanja pasjih vpreg.

Husky je imel podobno preteklost, kot njegov manj znani "brat" Aljaški malamut, ali popularni Samojed. Prav tako kot onadva, je tudi husky bil ustvarjen za pomoč ljudem v pokrajinah prekritih z ledom.

Huskija boste verjetno prepoznali po njegovem značilnem obrazu, na katerem se izmenjujejo maske v različnih barvah. V spominu vam bo ostal kot edini pes z modrimi očmi, ki ste ga kdaj videli v življenju. To je pač prav poseben pes. Njegove barve so tako različne, kot je raznolik njegov značaj. Lahko je snežno bel, ali pa pisan v vseh mogočih odtenkih. Od črno bele, belo sive, rdečkasto rjave bele… Krasijo ga lahko zelene, modre, rjave oči, ali kot zanimivost tudi eno oko rjavo, drugo pa modro. Husky izredno dobro sliši. Zraste od 50.5 do 60 cm, tehta pa od 15.5 do 28 kg, kar pa je močno odvisno tudi od spola.

Kljub videzu, ki močno spominja na volka, pa je husky v glavnem zelo prijazen. Rad nenehno kaj počne, izredno hitro se začne dolgočasiti. Je pravi avanturist, neskončno rad teče in raziskuje. Njegov osupljiv videz, je vzrok, da je danes husky tako zelo popularen in je postal predvsem družinski pes. Očara nas s svojo prisrčnostjo in gostoljubnostjo, kar pa je tudi vzrok, da husky nikakor ni dober čuvaj.

Veterinarji radi povedo, da je sibirski husky ena najbolj zdravih pasem na svetu, kar je za novopečene lastnike koristen podatek. Saj vsak, ki si omisli huskija dobro ve, da je z nakupom tega lepotca začel svojo največjo življenjsko avanturo. Znan je po svojem skoraj neukrotljivem značaju. Je neodvisen in ni pripravljen za vsako ceno ubogati ukaze svojega lastnika, ravno nasprotno, je specialist za neizvrševanje ukazev, za pobege in nič ga ne more zadovoljiti bolje od tega, da svobodno leta naokrog. Zato je pomembno, da je človek, ki si huskija omisli, nekaj posebnega. Dominanten, neuklonljiv, da svojega huskija pozna do potankosti, da je pripravljen na vedno nova in nova presenečenja, da ga nič in nikdar ne vrže iz tira. Z razumevanjem huskijevega značaja, zgodnjo in nepopustljivo vzgojo, bosta dvonožnik in husky postala enakovredna partnerja.

Husky je delaven pes, se hitro prične dolgočasiti, zato vam bo marsikateri vzreditelj svetoval, da nabavite kar dva huskija, ali pa že takoj nabavite še kakšno drugo domačo žival.

Sibirske huskije boste še danes največkrat videvali v športih, kot so dirke z pasjimi vpregami, v skijoringu in evropski ski pulki.

V tem modernem času je žal marsikateri sibirski husky žrtev »mode« in zaide v neprave roke. Vsak dan smo lahko priča, koliko huskijev se prodaja po raznih oglasih, ker so se njihovi lastniki prenaglili in jim niso kos. Pa še ena zelo verjetna usoda čaka huskije, večna obsodba na sprehode na povodcih, kar je za njihovo varnost žal najboljše. Očitno, je njihova močna volja po samostojnem raziskovanju sveta še vedno tako močna in neukrotljiva, da jih večina lastnikov raje ne izpušča.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 60233 krat.