ŠARPLANINEC

pes ŠARPLANINEC, pasma ŠARPLANINEC, ŠARPLANINEC slika Šarplaninec je pasma, ki je bila že od nekdaj namenjena za čuvanje živine in domačij. Njegov izvor še ni čisto dorečen, nekateri menijo, da je to potomec starih molosov iz stare Grčije in Turčije. Znano je, da so ga največ uporabljali v pogorjih Šarplanine na jugu Srbije in v Makedoniji.

Že leta 1939, ja to pasmo priznala tudi mednarodna kinološka zveza in sicer pod imenom Ilirski ovčarski pes. Na pobudo Jugoslovanske kinološke zveze, pa so ga leta 1957 poimenovali in priznali kot Jugoslovanski ovčarski pes-Šarplaninec.

Šarplaninec je deloven pes in ga še dandanes najpogosteje uporabljajo kot čuvaja čred. Zanimivo je, da ga kot izrednega čuvaja poznajo tudi v Združenih Državah Amerike, kjer je še danes pogost gost na tamkajšnjih rančih. Šarplaninec svoje delo opravlja zelo resno. Pri svojem delu čuvaja je 100% zanesljiv in nepodkupljiv. Zelo dobro ve, kaj je njegovo in to je pripravljen braniti za vsako ceno.

Šarplaninec je velik pes. Od 55 do 62 cm in tehta od 30 do 45 kg. Ima gosto dolgo dlako, železno sive, bele, skoraj črne barve ali barvi čreslovine, ki ščiti njegovo telo pred zunanjimi vplivi, saj je šarplaninec pes ustvarjen za delo vzunaj.

Šarplaninec je veličasten, vzvišen pes. Je nepristranski, miren, vedno pozoren in pripravljen braniti svoj teritorij. Vendar, če meni, da je njegovo imetje ogroženo, zna to storiti tudi na najokrutnejši način, saj v svoji zgodovini odganjal tudi volkove in medvede.

Znan je po tem, da je izredno dominanten. Uboga vedno samo enega človeka, ostale člane dtužine smatra za sebi enake. Ima poseben značaj in nikakor ni to pes za začetnike. Njegov gospodar mora biti močan, stabilen, dominanten, ker je to pasma, ki zahteva pri šolanju poseben tretma.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 47445 krat.