SAMOJED

pes SAMOJED, pasma SAMOJED, SAMOJED slika Ste ravnokar prišli iz sprehoda, utrujeni, vendar še vedno pod vtisom, da ste prav danes srečali pravljično bitje? Še vedno imate pred očmi psa, očarljivega nasmeha, belega kot sam sneg?

To »pravljično« bitje se imenuje Samojed. Ta srednje velik lepotec, idealnih mer 48-59cm, tehta od 23 do 24 kg. Njegovo telo krasi čudovito mehka snežno bela dolga dlaka, s katero se bo novo pečeni lastnik kar pošteno namučil, še posebno takrat, ko pes menja dlako. To se bo zgodilo 2x letno. Strokovnjaki sicer odsvetujejo kopanje, toda, tu in tam to lahko storite, predvsem takrat, ko dlaka izpada.

Samojed je slaven po svojem čudovitem videzu in večnim nasmehom na obrazu. Očara vsakega, vendar tudi marsikoga razočara.

Vedeti je namreč treba, da je to bitje vse prej kot angelsko. Samojed je zahtevna pasma, primerna samo za posebne izbrance. Zahteva namreč ogromno pozornosti.

Samojed bo od vas zahteval vsakodnevne sprehode. Njega ne bo motilo nobeno vreme. Od vas bo zahteval enakopraven status. Ne bo želel biti podrejen družinski član in osamljeno čakal, kdaj bo kdo imel čas zanj. Z vami se bo pogovarjal, vas vzpodbujal pri hišnih opravilih, poležaval z vami pred televizijo, vrtnaril i.p.d.

Mislil bo s svojo glavo, vas vodil, spravljal v dobro voljo in na svoj edinstven način, jasno in glasno pokazal kaj želi in verjamite, to tudi na koncu dosegel. Že prvi dan, ko boste domov prinesli malo belo kepo, začnite z vzgojo. Inštruktorji, vam bodo morda pojasnili, da se samojeda ne da šolati. Toda ne verjamite tega. Dokazano je, da s pomočjo klikerja in z zabavnim načinom, ter seveda vztrajnostjo in močno voljo, tudi iz samojeda lahko delate čudeže. Samojedi se pojavljajo v kinoloških športih, kot psi terapevti…

Za lažje razumevanje samojedove narave naj spomnimo, da je samojed polarna pasma. Nekje daleč nazaj je to bitje vleklo sani, pazilo severne jelene in krajšalo dneve prebivalcem v daljni Sibiriji. Ime je dobil po istoimenskem nomadskem plemenu, ki so te pse spoštovali, jim zaupali in se jim mnogokrat morali zahvaliti celo za svoja lastna življenja. Samojed je zato navajen biti enakopraven družinski član.

Samojed je prijazen pes. Če ga boste imeli, vaše življenje ne bo nikoli več tako kot je. Nikoli vam ne bo več dolgčas, s svojo dobro voljo, vas bo spravljal v smeh in odganjal depresijo.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 74998 krat.