PUDELJ

pes PUDELJ, pasma PUDELJ, PUDELJ slika Ime »poodle«, ali pudelj izhaja iz nemške besede pudel, kar pomeni »sijajen pes«. Pudlja lahko najdemo kar v 4 različnih velikosti. Poznamo t.i. standard, srednji, miniaturni in toy (igračka) pudelja.

Standard vse tri uvršča v 9. skupino, družnih psov. Tako, kot so lahko med seboj različni po velikosti, so lahko različni tudi v barvah. Najdemo črne, modre, bele, krem, rdeče, marelične, srebrne in rjave. So pa tudi posebni, taki, ki se ponašajo z razporeditvijo vseh možnih barv.

Pudelj izvira iz Francije, vsaj tako ga uvršča mednarodna kinološka zveza. Toda njegovi pravi izvor je še vedno trn v peti raziskovalcev. Nekateri so mnenja, da izhaja iz Rusije, Iberije in celo Nemčije. Vsekakor kinologi priznavajo, da ime Pudelj bolj sodi v Nemčijo, ker je to nemško ime, toda verjetno pravi izvor ne bo nekoli v resnici znan. Pudelj je ena od najstarejših pasem na svetu. V Evropi je popularen že več sto let, zapise o teh psih so našli celo v Rimski umetnosti.

Pudlji so v bistvu prinašalci (retriverji), njihova prvotna naloga je bila pomoč pri lovu. Ne glede na to, da so danes to družinski ljubljenčki, še vedno znajo opravljati to nalogo. Seveda pa se danes najraje ponosno kažejo na razstavah, da pa se jih uporabljati tudi pri agilitiju, obediencu, dobri so za sledenje.

Pudlji so elegantni psi. So ponosni in v razstavnih ringih so prave zvezde. Seveda je za to potrebno ogromno nege. Vendar, ko vidiš te male ponosne lepotce s kakšnim žarom se znajo razkazovati, veš, da trud ni bil zaman. Pudljeva dlaka je bolj podobna lasem, kot pravemu kožuhu, kar je posledica, da pudlju ne izpada dlaka, tako, kot se to dogaja večini psom. Njegova dlaka je skodrana. Če boste želeli imeti pudljevo dlako v top kondiciji, boste za vzdrževanje njegove sijajne dlake potrebovali okoli 10 ur na teden.

Standardni pudelj je velik nad 45cm in do 60cm; srednji zraste med 35 in 45cm; miniaturni pudelj ima višino nad 28cm in do 35cm; toy pudelj je velik od 24 do 28 cm.

In kakšni so ti lepotci po značaju? To so zelo aktivne, pozorne in inteligentne živali. Toda, kakorkoli jih uvrščamo med hišne in družinske ljubljenčke, mnogi pudlji še vedno ne morejo skriti svoje davne preteklosti in še danes z veseljem lovijo ptice, celo čisto mali. Verjetno je že kdo v šali kdaj slišal, kako je bil v kakšni družini prav pudelj tisti »glavni«. To pa žal ni tako daleč od resnice. Pudlji se znajo »preriniti«, na zavidljiv položaj v družini.

Četudi so "samo pudlji", potrebujejo veliko gibanja in se zelo radi igrajo. Kot smo že omenili imajo pudlji dolgo zgodovino. Pa poglejmo nejkaj znanih pudljev: Dereka je imel znani igralec Patrick Swayze, Georgetto poznamo iz Disneyevih risank, Rufus je bil ljubljenec Winstona Churchill-a. O pudljih sta pisala celo Goethe in Faust.

Pudelj zna resda biti včasih malce samosvoj, vendar še vedno spada med najboj učljive pasme. Je res »sijajen«, na kar nakazuje že njegovo ime. Nanj boste upravičeno zelo ponosni.

Ko ga boste dobro spoznali, boste že vedeli kaj imate in ne boste se ozirali na tiste »zafrkantske« opazke mimoidočih, ki se že na daleč norčujejo iz pudljev in njihovih lastnikov.

Pa veliko veselja z vašim novim pudljem!

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 62837 krat.