NOVOFUNLANDEC

pes NOVOFUNLANDEC, pasma NOVOFUNLANDEC, NOVOFUNLANDEC slika Ustvarjen je bil za psa mornarja. Bil je nepogrešljiv član na vsaki ribiški ladji v kanadski obmorski provinci, po kateri je dobil tudi ime. Na Novofunlandiji je včasih ribištvo predstavljalo najpomembnejšo panogo. Na vsaki ladji je bil nepogrešljiv pes, ki je reševal ribiče, če so padli v morje. Prav tako, kot na morju je bil nepogrešljiv pomočnik tudi na kopnem. Njegovo močno orjaško telo, je bilo sposobno vleči in premikati težke stvari. Njegova močna pljuča, so mu omogočala preplavati dolge razdalje in se spopasti z oceanom.

Novofunlandca ponekod še danes uporabljajo za reševanje iz vode. Kljub svoji orjaški podobi, je ta nežen prijazen pes zelo uspešen tudi v kinoloških športih.

Novofunlandec je zvest svojemu gospodarju, rad mu ustreže. Toda, ko boste domov pripeljali malo kepo, je pomembno, da imate pred seboj, kaj bo iz te kepe zraslo. Novofunlandec je močan orjak in zelo pomembno je, da začnete že zelo zgodaj z vajami poslušnosti.

Zraste od 65 do 70 cm in tehta od 55 do 65 kg, nekateri utegnejo biti tudi težji. Prekrit je z dolgo gosto dlako, ki je na otip rahlo oljnata. Ta dlaka je novofunlandcu omogočala preživeti v vodi ure in ure in tako ohraniti suhost in topoloto. Danes pa bo marsikateremu lastniku delala sive lase. Novofundlančeva dlaka namreč zahteva kar veliko pozornosti. Če niste ljubitelj dlake vseposvsod, potem si raje izberite drugo pasmo.

Kot zanimivost naj omenimo, da je novofunlandca imel znani angleški pesnik Lord Byron, slovencem pa je zagotovo ostal v spominu iz filma Sreča na vrvici.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 49777 krat.