HOVAWART

pes HOVAWART, pasma HOVAWART, HOVAWART slika Hovawart je močan, velik pes, s prav posebnim karakterjem. Prihaja iz Nemčije in že njegovo ime pove, da je to čuvaj dvorišča. Še danes je Hovawart izvrsten čuvaj in odličen delovni pes. Hovawart ima močno osebnost, rad navezuje stike in je zelo radoveden. Običajno uboga le enega človeka, je ponosen in ne bo klečeplazil, vendar ima široko srce, v katerem je prostor za vso družino.

Samci zrastejo od 63 do 70 cm, samičke pa od 58 do 65 cm. V povprečju tehta Hovawart od 28 do 45 kg.

Je zelo lep pes. Prekriva ga dolga svilnata dlaka, z ljubkimi zavescami na sprednjih tačkah in elgantnim košatim repom. Ker ima malo podlake jo izgublja samo 2x letno, ponavadi spomladi in jeseni. Zaradi svoje svilnate dlake je izjemno nezahteven pri negi, zato zadostuje, da ga 2x tedensko temeljito prečešemo. Zanimivo je, da je skoraj brez vonja. Njegova osnovna barva je črna z rjavimi ožigi, sledita blond in črna.

V primerjavi z ostalimi ovčarji, v njem ni nagona po lovu ali pohajkovanju. Ima močan krdelni nagon in je zelo navezan na svojo družino. Zanj je značilno, da pozno dozori. Njegov razvoj se zaključi okoli tretjega leta. Je pa to razmeroma zdrava pasma in displazije kolkov skoraj ne pozna.

Je izredno intelegenten, se hitro uči in impresionirani boste nad tem, kaj vse lahko zna. To je temperamenten pes, ki pogosto preizkuša lastnikovo potrpežljivost. Zato je treba pravočasno začeti s pravilno vzgojo. Pri vzgoji moramo biti dosledni in ne smemo skopariti s pohvalami, predvsem pa se moramo izogniti pretirane prisile.

Hovawart rad dela, rad se uči, rad spoznava nove stvari, izkazal se bo v številnih dejavnostih. Lahko postane čudovit reševalni pes, odličen je v sledenju, je dober terapevt, uporabljajo ga kot vodnika slepih, zabaval se bo v poslušnosti, samičke pa se lahko izkažejo tudi v agilitiju. Skratka rojen je zato,da bo z vami sodeloval in vas razveseljeval, zato mu dovolite, da je večina časa z vami.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 41675 krat.