DALMATINEC

pes DALMATINEC, pasma DALMATINEC, DALMATINEC slika Dalmatinec je pasma, katere nastanek še danes razvnema ljudi, ki raziskujejo njen nastanek. Znano je namreč, da je to izredno stara pasma. Like psov podobnim dalmatinecem, so odkrili že v egipčanskih grobnicah. Spremljali naj bi tudi Rimljane. Uporabljali naj bi ga kot vojnega psa, za čuvanje mej Dalmacije. Pravi izvor ni znan, se pa največkrat omenja v zvezi z Dalmacijo. Njegova glavna naloga pa je bila spremljanje, oz. tek ob kočijah. Še danes je Dalmatinec atlet, ki ima zelo rad konje.

Od tistih davnih časov, se videz Dalmatinca ni spremenil. Še danes ima Dalmatinec v sebi zelo močan razvit čut po čuvanju. Četudi na videz zelo prijazen in zvest, pa ima Dalmatinec tudi močan nagon po lovljenju. Znan je kot odličen lovec na podgane.

Dalmatinec je znan po svojem posebnem videzu. Beli dlaki s črnimi pikami, visok od 54 do 61 cm, tehta pa od 20 do 32 kg. Je vitek, močan atletske postave.

Glede na svojo »tekaško« preteklost, Dalmatinec še danes rad teče. Je izredno hiter in vzdržljiv. Znan je po svoji izredni inteligenci. Ima izreden spomin in je zelo neodvisen. Grdega ravnanja ne bo nikoli pozabil, zato ga je treba vzgajati s pozitivno motivacijo.

Dalmatinec pač ni pes, ki se vam bo popolnoma podredil. Zahteva lastnika, ki ga bo razumel in spoštoval. To je občutljiv pes in z nežnim pristopom, z veliko domišljije boste tudi iz Dalmatinca naredili čudovitega spremljevalca. Potrebovali boste pač malo več izkušenj s pasjo vzgojo.

Dalmatinec je postal popularen leta 1956, ko je bila izdana knjiga 101 Dalmatinec, ki jo je napisal Dodie Smith. Nekaj let kasneje so po tej knjigi posneli istoimenski film. Film je postal uspešnica, svet pa je bil naravnost poplavljen z Dalmatinčki. Začela se je masovna vzreja in pasma je utrpela resne posledice. Zato je treba še danes pred nakupom te pasme poiskati resnega in odgovornega vzreditelja.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 38768 krat.