SICILIJANSKI HRT - CIRNECO DELL ETNA

pes SICILIJANSKI HRT - CIRNECO DELL ETNA, pasma SICILIJANSKI HRT - CIRNECO DELL ETNA, SICILIJANSKI HRT - CIRNECO DELL ETNA slika Na videz je tako krhek, da se ga skoraj ne upaš dotakniti. Vendar premore pogled, ki te uroči in se ne upaš niti premakniti. Cirneco je poosebljena mistika. Še danes tako redek. Vendar je lahko hudo ponosen na svojo več kot 3000 let staro zgodovino. Prihaja iz sončne Sicilije, kjer so ga vzredili kot lovskega psa. Cirneco se še danes ponaša z izrednim lovskim nagonom, zato svoje delo izvrstnega lovca še vedno prvovrstno opravi.

Je srednje visok pes, kratkodlak, največkrat jelenje barve, lahko tudi v barvi koruze, starega zlata do temno rdeče. Dlaka je močna in enakomerna po celem telesu. Njegov razpoznavni znak sta pokončno stoječa uhlja. Zraste od 42 do 50 cm in tehta od 8 do 12 kg.

Kljub svoji navidezni krhkosti je to zelo vzdržljiv pes. Je izredno živahen, privržen družini in zadržan do tujcev. Rad laja, vendar ni agresiven. Je samosvoj, še vedno tako skrivnosten. Je pač nekaj čisto posebnega, zato bi si za svojega lastnika izbral človeka, ki bi to pasmo dobro poznal, spoštoval njene prednosti in slabosti in ga že zelo zgodaj pričel dosledno vzgajati in voditi, ter mu nudil dovolj gibanja.

Cirneco prihaja iz "sončne dežele", zato je najraje v stanovanju. Potrebuje ležišče, nekoliko dvignjeno od tal in stran od prepiha.

Še danes Cirneca uporabljajo za lov, lahko pa njegovo odvečno energijo preusmerite tudi v agility.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 17092 krat.