AMERIŠKI AKITA

pes AMERIŠKI AKITA, pasma AMERIŠKI AKITA, AMERIŠKI AKITA slika Vas impresionira pogled na sončni vzhod? Ste očarani nad njegovo skrivnostno močjo in magične lepote? Potem ste verjetno eden tistih, ki ima rad skrivnosti in nepojmljivo lepoto. Prav tak, je tudi pes, ki prihaja iz dežele vzhajajočega sonca. Je osupljivo bitje, z aristokratsko držo, skrivnostno močjo, ki tako zelo spominja na samuraje.

Japonska zgodovina, Akito opisuje kot enega najstarejših psov na otočju. Stoletja nazaj so Akite imeli samo najpomembnejši plemiči in močne vodje. Pes prihaja iz perfekture Akite, najsevernejše pokrajine otoka Honshu. Ptvotno je bil namenjen lovu in čuvanju doma in čred.

Svojo največjo preizkušnjo je Akita doživel med 2. svetovno vojno, ki je bila za to pasmo skoraj usodna. Mnogo psov je bilo pokončanih, bodisi za hrano ali obleko. Takratna vlada, je Akitom napovedala pravo vojno in ukazala, da se "zaradi bojazni bred boleznim" Akite pobije. Tako so se Akite ohranile le v najbolj oddaljenih gorskih predelih, kjer so bile svoj boj za preživetje.

Danes je Akita ponosen pes. Po naravi tih. Še vedno je odličen čuvaj in s pravo vzgojo čudovit družinski član.

Zanj je značilno močno mišičasto telo, lepo grajeno. Ima pokončna ljubka črna ušesa in trikotne temne oči. Pojavlja se v vseh možnih barvnih različicah. Je velik od 59 do 71 cm in tehta od 50 do 60 kg. Ima gosto krovno dlako in še gostejšo poddlako. Krasi pa ga prečudovit gost na hrbet zavit rep, značilen za polarne pasme, kamor Akito uvršča tudi standard.

Ta velikan ni pes za vsakogar. Še danes ima v sebi tisti neodvisen nagon po lovu in samopreživetju. Še vedno je "enkraten", samosvoj. Bodoči lastnik, bo moral skrbno preučiti ta enkratni značaj in takoj pričeti s skrbno vzgojo. Akite so inteligentne živali, ne marajo ponavljanj, ne marajo grdega ravnanja. Od nekdaj so bili individualisti in sami sebi več kot zadosti. Zato je zelo pomembna skrbna in načrtna socializacija, da boste iz Akite naredili psa, sposobnega preživetja v današnjem "tako civiliziranem svetu".

Vendar pa imajo Akite tudi veliko lepih lastnosti. Znajo biti pripadni, so izvrstni čuvaji. Za svojo velikost pojejo izredno malo in imajo zelo dolgo življenjsko dobo.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 46368 krat.