AFGANISTANSKI HRT

pes AFGANISTANSKI HRT, pasma AFGANISTANSKI HRT, AFGANISTANSKI HRT slika Ta velik, ponosen lepotec, s prelepo, skoraj do tal segajočo bleščečo svilnato dlako, se ponaša s preko 3000 let staro zgodovino svojega obstoja. Afganca, kot mu ljubitelji pravijo, se drži nenavadna legenda. Ko je Noe reševal živa bitja pred vesoljnim potopom, je seveda izbral tudi pse. Ampak ne katerekoli pse, to čast so doživeli prav Afganci. Vsaj tako, še danes ljudje v Afganistanu in lastniki te čudovite pasme verjamejo.

Prvotno je bil ta vitek pes lovski pes, vendar ne navaden, pomagal je pri lovu gorske divjadi, bil je tudi dober čuvaj. Danes je spremljevalec. Ponosno se kaže na razstavah, rad dirka, še vedno je dober čuvaj in uporabljajo ga za coursing.

Afganistanski hrt je znan po svojem eksotičnem videzu. Je velik od 62 do 74 cm, tehta od 25 do 30kg. Zanj je značilna dolga svilnata dlaka, raznovrstnih barv in odtenkov. Ima značilen obraz, s trikotnimi očmi iz katerega veje inteligenca.

To je pes, s prvinskim nagonom. Je vzvišen, miren, izredno okreten. Ljubi tek in še enkrat tek, zato bo zanj najprimernejši lastnik tisti, ki bo z njim veliko prehodil in mu pustil, da teče.

Žal inštruktorji o Afgancu nimajo ravno dobrega mnenja. Opisujejo ga kot trmastega, neposlušnega. Ne more se koncentrirati in vse drugo ga bolj mami, kot poslušnost in ponavljanje vaj v neskončnost. Je pač nekaj posebnega in tako, kot v šolah dandanes otroke, ki ne spadajo v vzorec, ki so si ga ljudje zamislili, tretirajo kot nekaj nemogočega, nekoga, ki se ga ne da vzgajati, tudi inštruktorji pogosto delajo krivico psom, ki so pač prvobitni in še niso dodelani avtomati.

Res je, da je Afganistanski hrt trmast, res je, da je potrebna zelo zgodnja socializacija, da se kot odrasel pes, znajde v našem »civiliziranem« svetu. Vendar, če si Afganca omisli nekdo, ki je ljubitelj te pasme, ki zna spoštovati njegovo posebnost in bo znal ravnati s psom tako, da se bo le ta nanj močno navezal, bo iz njega lahko tudi marsikaj naredil.

Opis: pasme-psi.com

Opomba: Prikaz Facebook vtičnika je zaenkrat opuščen zaradi Zakona o elektronskih komunikacijah.

REGISTRIRANI VZREDITELJI IN NJIHOVA PONUDBA:
Za to pasmo se na naši spletni strani še ni vpisal noben vzreditelj.ta opis je bil prikazan 33549 krat.